Berrak, ilk yerli buzağı mama makinesini üretti

Gıda ve tarım makineleri üreten Berrak Makine, Türkiye’de bir ilke imza attı. İlk yerli modern buzağı mama hazırlama makinesini üreten şirket, fiyatta da yarı yarıya avantaj sağlayarak ithalatın önünü kesmeyi planlıyor.

Haberler Hit: 1213 / Yorum: 0 / 2 Ocak 2015 14:43
Berrak, ilk yerli buzağı mama makinesini üretti
-A +A

Türkiye’nin ilk "modern buzağı mama hazırlama makinesi"ni üreten Berrak Makine, bu ürünüyle sektöre yenilik getirdi. Makineyi Türkiye’nin şartlarına uygun olarak tasarlayan şirket, hem ithalatı durdurmayı hem de yurtdışı çalışmalarına ağırlık vermeyi hedefliyor. Endüstriyel soğutma sistemleri, gıda ve tarım makineleri alanında 2000 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini anlatan Berrak Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Hatipoğlu, kuruldukları dönemden itibaren yatırımlarına ara vermeden devam ettiklerini söyledi. Bir yıl sonra ise yeni bir yapılanma süreci başlattıklarını belirten Hatipoğlu, 2012’de de yeni tesislerine taşındıklarını belirtti. Çalışmalarını 3 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 18 bin metrekarelik alana sahip fabrikalarında yürüttüklerini dile getiren Hatipoğlu, yeni fabrikanın yüzde 25’lik kapasite artışını da beraberinde getirdiğini vurguladı. Hatipoğlu, ürün çeşitleri arasında süt soğutma tankları, süt depolama ve taşıma tankları ile beyaz peynir, kaşar peyniri, örgü ve dil peyniri, krem peynir, çeçil peyniri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı, lor, kaymak gibi ürünlerin imalatı için gerekli olan makinelerin yer aldığını aktardı. 

49 süt soğutma tankının ihalesini aldı 

Yıllık bin 500 adet süt soğutma tankı, 2 bin adet depolama ve taşıma tankı kapasitesine sahip olduklarını anlatan Hatipoğlu, yine bir yılda 20 adet orta ölçekli süt işleme tesisi kurabileceklerini söyledi. Hatipoğlu, "Bir süt işleme tesisi için gerekli olan tüm makinelerin üretimini gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üreticilere dağıtılan 49 süt soğutma tankı ile 160 güneş enerjisi sistemi kapsamında 49 süt soğutma tankının ihalesini de aldık" diye konuştu. 

"Adana’da büyük bir çiftlikte deneme yaptık" 

Kısa süre önce üretimine başladıkları modern buzağı mama hazırlama makinesinin özelliklerine değinen Hatipoğlu, özetle şu bilgileri verdi: "Bu makinenin Türkiye’de başka bir örneği yok. Söz konusu makine daha önce yurtdışından ithal ediliyordu. Türkiye’de de 15 bin ile 20 bin euro civarında satılıyordu. Biz de bu makineyi Türkiye’de üretmeye başladık. Ürünümüz 3 ayrı model ile süt işletmelerinin ihtiyaçlarına çözüm sağlıyor. Buzağılara verilecek mamayı- sütü pastörize ederek olası hastalıklara karşı korunma sağlanıyor. Aynı makine ile mama ve süt hazırlanabiliyor. Ayrıca makinemizi yurtdışındaki benzerlerinin aksine Türkiye şartlarına uygun olarak tasarladık. Makineyi sahada görmek için Adana’da bir çiftlikte deneme yaptık. Deneme süreçlerini başarıyla geride bıraktık ve üretime geçtik. Makinelerimizin fiyatları 6 bin 500 ile 15 bin 500 lira arasında değişiyor. İthal edilen makinelere oranla yüzde 50 fiyat avantajı sunuyoruz." Hatipoğlu, bu makine ile sağmal büyükbaş hayvan çiftliklerinin kronikleşmiş sorunu olan buzağı besleme probleminin tamamen ortadan kalkacağını savundu. Modern buzağı mama hazırlama makinesini ilk önce Kıbrıs’a gönderdiklerini daha sonra da ihracat çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Hüseyin Hatipoğlu, "Kıbrıs’tan sonra diğer ülkelere de açılmaya başladık. Almanya’dan müşterilerimiz geldi. Makinelerimizi incelediler. Daha sonra Almanya’ya da iki tane makine gönderdik. İhracat çalışmalarına ağırlık vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca Türkmenistan ile 650 bin euroluk bir anlaşma yaptık. Orada sıfırdan bir süt işleme tesisi kuracağız" açıklamasını yaptı.

Türkmenistan ile 600 bin euroluk proje

Berrak Makine’nin gündeminde başka bir proje daha var. Bu proje kapsamında şirket Türkmenistan ile 650 bin euroluk bir iş için anlaşma yaptı. Berrak Makine bu anlaşma doğrultusunda Türkmenistan’daki bir süt işleme tesisini sıfırdan kuracak. Tesis için imalat süreci başladı. Berrak Makine bu projeyi kısa zamanda tamamlamayı hedefl iyor.

Bu yılki üretim hedefi 400 adet

Şirket, bu yıl özellikle tanıtım çalışmalarına ağırlık verecek. Bu kapsamda sektörle ilgili yurtiçindeki ve yurtdışındaki fuarlara katılım daha yoğun olacak. Firma, Türkiye’nin ilk modern buzağı mama hazırlama makinesinden bu yıl 400 adet üretecek. Berrak Makine üretiminin yüzde 50’sini Türkiye’deki kullanıcılarla buluşturmayı, yüzde 50’sini de ihracata kanalize etmeyi planlıyor.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Günlük Gazeteler
Oku
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...