Bursalı firmalardan enerji yatırımı atağı

Otomotiv ve tekstil sektörlerinde öne çıkan Bursa’da bir yıl içinde 7 firma enerji yatırımları için 405 milyon liralık teşvik aldı. Bursalı firmalar ağırlıklı olarak rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına talip oldu

Sektör Hit: 5476 / Yorum: 0 / 24 Kasım 2014 15:01
Bursalı firmalardan enerji yatırımı atağı
-A +A

 Bursalı 7 firma son bir yılda toplam 405 milyon liralık enerji yatırımı için Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği teşviklerden yararlandı. Bu firmaların Türkiye genelindeki yatırımları ağırlıklı olarak rüzgar enerjisi, hidroelektrik santral, biyoenerji ve güneş enerjisi üzerine oldu. Yenilenebilir enerji yatırımları Bursalı sanayicilerin iştahını kabartırken, önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artması bekleniyor. Teşviklerden yararlanmadan yatırım yapan pek çok firma da bulunuyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde kurulan Bursa Enerji Konseyi de hazırladığı eylem planıyla Bursa’nın enerji yatırımları vizyonunu ortaya koyacak. Bu kapsamda yerli, yenilenebilir temiz enerji türleri ve teknolojileri ile çeşitli enerji kaynaklarının bir arada planlı kullanılması amaçlanıyor. Kurulacak ‘Enerji Ajansı’ ile Bursa’nın ve TR 41 Bölgesi’nin enerji yatırım potansiyeli ortaya çıkarılacak. Kente ait ve özgün, rekabetçi bir rüzgar tribünü üretim sanayiinin kurulması için de kümelenme altyapısının oluşturulacak. 

Faik Çelik Holding, FC Enerji ile elektrik üretiyor 

Faik Çelik Holding, bünyesindeki Gesbey AŞ ile Bandırma’da rüzgar kuleleri üretirken, FC Enerji ile de elektrik üretim ayağında yer alıyor. İspanyol Gestamp Eolica ortaklığıyla faaliyet gösteren FC Enerji, Aydın Çine ile Muğla Milas arasındaki Turguttepe’de 35 milyon euro yatırımla kurduğu 24 megavatlık rüzgar enerji santralinde 70 milyon kilovat saat/yıl enerji üretiyor. Elektrik üretimi alanında yatırımlarını sürdüren FC Enerji, Kuşadası’nda 10 megawatlık ve Kayseri Yahyalı’da 82 megawatlık iki santral ile elektrik üretmeye de hazırlanıyor. FC Enerji’nin toplamda 116 megawatlık lisansı bulunuyor. 

Eskoda, sektöre 149 milyon lira harcayacak 

Bezmez Enerji AŞ de Çanakkale Biga’da planladığı 900 KW’lık komple yeni rüzgar enerjisi yatırımı için teşvik aldı. Yatırımın tutarı 3 milyon 300 bin lira. Beybi Plastik AŞ ise Bursa’da güneş enerjisi yatırımına yöneldi. 2 milyon 700 bin liralık komple yeni yatırım için Ekonomi Bakanlığı’ndan teşvik alan firma güneşten 1 MW’lık enerji üretecek. YGT Elektrik, İzmir’de yaptığı rüzgar enerjisi yatırımı için devletten destek aldı. 10 MW gücündeki yatırımın tutarı 29 milyon lira. Eskoda Enerji de Bursa’da 52.8 MW’lık bir enerji yatırımı için teşviklerden yararlandı. Rüzgardan enerji üretecek olan şirket bu yatırım için 149 milyon lira harcayacak. Resmi Gazete’de yayınlanan Eylül Ayı Yatırım Teşvikleri Listesi’nde yer alan Bursa Temiz Enerji AŞ de Balıkesir’de 56 milyon lira yatırımla yapacağı 41.8 MW’lık tevsi yatırımı için teşviklerden yararlandı. 

Akbaş Holding, 2016’da 100 MW’lık güce ulaşacak 

RES, HES ve doğalgazdan elektrik üretimindeki yatırımlarıyla öne çıkan Akbaş Holding, 2016’da 100 megavatlık bir güce ulaşmayı hedefl iyor. Holding’in Karabük’te 60 milyon dolarlık yatırımla kurduğu 40 megavatlık HES projesi üretimi sürdürürken, Bergama’da yaklaşık 125 milyon liralık yatırımla 30 megavatlık bir rüzgar enerjisi santralinin inşaatı da devam ediyor. Eylül ayında Bandırma-Edincik biyoenerji tesisini devreye alan Türkay Tekstil de rüzgar enerjisine yönelen firmalar arasında. Türkay Tekstil, kurduğu RK Enerji ve Türkay Alternatif Enerji firmaları ile 2015’te ilk olarak Bursa Gündoğdu Tepesi’nde 9.6 MW’lık, 4 türbinden oluşan bir tesis kuracak. Bandırma Paşa Limanı Adası’nda da 9 MW’lık rüzgar santrali kuracak. Her iki tesisin toplam yatırım bedelinin 40 milyon lira olması öngörülüyor. Firma 6-7 yıl içinde 100 MW/saat’e ulaşmayı hedefl iyor.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Günlük Gazeteler
Oku
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...