Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası piyasaların uzun süredir beklediği Para Politakası Kurulu'nu gerçekleştirdi. Merkez Bankası politika faizini yüzde 4,5'te sabit tuttu. Faiz koridorunun üst bandını ise 75 baz puanlık (yüzde 0,75) artışla yüzde 7,25'e çıkardı. Piyasa beklentilerine yakın olan bu oranın açıklanmasının ardından dolar 1.9060 TL'ye kadar geriledi.

Sektör Hit: 1318 / Yorum: 0 / 25 Temmuz 2013 15:20
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
-A +A

Geçtiğimiz hafta pazartesi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın "Para Politikası Kurulu'nda faizkoridoru üst bandına ölçülü müdahale gündeme gelebilir" açıklamasının ardından gözler bugün saat 14'te gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmişti. Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği PPK'da günlerdir beklenen kararını açıkladı.

Merkez Bankası Politika faizini yüzde 4,5'te sabit tuttu. Faiz koridorunun üst bandında ise 75 baz puanlık (yüzde 0,75) artışla yüzde 7,25'e çıkardı.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5 düzeyinde sabit tutulmuştur. Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5 düzeyinde sabit tutulurken; borç verme faiz oranı yüzde 6,5’ten yüzde 7,25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6’dan yüzde 6,75’e yükseltilmiştir."

Öte yandan Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırma yapılan günlerde döviz satışı yapmaycağını da açıkladı. Yine ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde Merkez Bankası piyasa yapıcı bankalara repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını bildirdi.

'DALGALI SEYİR BİZİ BEKLİYOR"

Merkez Bankası kararını yorumlayan Hürriyet Yazarı Erdal Sağlam bu kararın piyasalarda önemli bir değişikliğe neden olmasının beklenmediğini söyledi. Sağlam " Merkez Bankası piyasaların beklediği ile Hükümetin isteğinin arasını buldu, faiz koridorunun üst sınırını 0.75 baz puan artırdı. Yüzde 4.5’lik gösterge faizde piyasa beklentisine rağmen değişiklik yapmayan Merkez Bankası, koridorun alt sınırını da yüzde 3.5’de tutup, koridorun genişliğini artırmış oldu. Sadece koridorun üst sınırında 0.75 baz puanlık artış yapılmasının yanında Para Poltikası Kurulu (PPK) açıklama metninde önümüzdeki dönem gerekli ayarlamaların yapılacağının belirtilmesi de önemli idi. Bu ibarenin piyasadaki önümüzdeki dönem de gerekince faiz artışı yapılacağı beklentisi yarattığı görülüyor. Bu kararla birlikte faizlerde ve kurlarda ileriye dönük oluşan beklentilerin, küresel gelişmelerin de etkisiyle piyasaların oynak seyretmesine yol açacağını, dolayısıyla dalgalı bir seyrin bizi beklediğini söyleyebiliriz." dedi.

ENFLASYON ÖNEMLİ OLACAK

Ata Yatırım Fon Fon Yönetim Müdürü Cem Tözge faiz koridoru üst bant artışının beklenitleri karşıladığını bundan sonra kısa vadede iç gelişmelere paralel piyasalar göreceğimizi söyledi. Cem Tözge "Açıklama konsensus civarı geldi. Ne çok şahin ne de çok güvercin bir açıklama. Gelecek dönemde artırmaya devam etme ihtimalini açıklama metninden az da olsa görebiliyoruz. Piyasalar önceki günler 50 baz puan beklentisini fiyatlanmıştı. Bu yüzden 75 baz puanı en azından oluşan ilk rakamlarda olumlu gözüküyor. Bundan sonra enflasyon rakamları piyasalar için en önemli veri olacak. Bir süre daha iç piyasadaki gelişmeler, dolar / TL'deki seyir daha belirleyici olacak. Bugün ABD 10 yıllıkları artmasına rağmen bizim faizler düştü. Bir süre daha iç piyasalardaki gelişmeler etkili olacaktır."

DOLAR DÜŞÜYOR BORSA YÜKSELİYOR

Bu açıklamaya piyasanın vereceği reaksiyon merakla bekleniyordu. Açıklama öncesi borsa günlük yüzde 0,96 artışla 76 bin 542 puandayken dolar 1.9147 TL'de gösterge bono faizi de yüzde 8,87'de bulunuyordu. Açıklamanın ardından dolarda düşüş gözlendi. Açıklama sırasında 1.9150 TL civarında seyreden dolar 1.91 TL'nin altına çekilerek 1.9060 TL seviyesine kadar geriledi.

Borsa da ikinci seansa açıklamaların etkisi ile yükseldi. Borsa yüzde 1,68 oranında yükselerek 77 bin puanı geçti. Gösterge bono faiz oranları da faiz koridoru üst bandında gerçekleşen artış sonucu yüzde 8,64'e kadar geriledi.

Ecazcıbaşı Menkul Değerler Teknik Analiz Müdürü Sevim Şahin bu kararın iç belirsizlikleri pozitif bir algıya dönüştürdüğünü söyledi. Şahin "Borsada birkaç gündür bu beklenti gündemdeydi. Bundan sonra içerideki belirsizliği pozitif bir algılamayla dönüştürdü borsa. Yurtdışı gelişmelere odaklı olacak. Bankalarda özellikle pozitif bir algılama yaşanıyor. Bu algının devam etmesi durumunda 79 bin, 80 bin seviyeleri test edilebilir." dedi.

KREDİ BÜYÜMESİ VE ENFLASYONA DİKKAT ÇEKİLDİ

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada kredi artış oranları ve enflasyonun yükselişi ölçülü parasal sıkılaştırmanın ana nedenleri arasında gösterildi. Açıklamada kredi artış oranlarının referans değerin üzerinde seyretmeye devam ettiği vurgulanırken bu konjönktürde para politikası sıkılaştırmasının finansal istikrarı destekleyeceği belirtildi.

Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkması enflasyon beklentilerini olumuz etkilediği belirtilen açıklamada petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebileceği vurgulandı.

BEKLENTİLER ÇIKTI
Uzmanlar bugün faiz koridoru üst bandında yapılacak yukarı yönlü müdahalenin önemli olacağını vurguluyordu. Öne çıkan tahminler ise 50 (yüzde 0,5), veya 100 (yüzde 1) baz puan diliminde artışın olacağı yönündeydi. Artış yüzde 0,75 ile beklentilere paralel geldi. Uzmanlar Merkez Bankası'nın bu silahını Erdem Başçı'nın açıkladığı gibi ilk aşamada ölçülü kullanacağını ve müdahaleleri zamana yayacağını tahmin ediyordu.

Hürriyet

Anahtar Kelimeler : merkez bankası, faiz kararı,
Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Günlük Gazeteler
Oku
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...