Susamda vergi indirimi, satış fiyatına anında yansıyacak!

İthal susamdaki vergi indirimini değerlendiren SUTHER Başkanı Göksu, "Sektör olarak vergi indirimine ürün satış fiyatlarında indirime giderek anında cevap vereceğiz" dedi.

Haberler Hit: 1322 / Yorum: 0 / 2 Ocak 2015 13:26
Susamda vergi indirimi, satış fiyatına anında yansıyacak!
-A +A

Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Başkanı Necati Göksu, ithal susamda vergi indirimiyle gıda sektörünün rahat bir nefes alacağını belirterek, "Sektör olarak vergi indirimine ürün satış fiyatlarında indirime giderek anında cevap vereceğiz" açıklamasını yaptı. 

Göksu, yaptığı yazılı açıklamada, gıda sektörünün hükümetten talep ettiği ithal susamda vergi indiriminin yeni yılda karşılık bulduğunu belirterek, susamdaki gümrük vergisinin yüzde 23,4'ten yüzde 10'a indirilmesinin sektöre rahat nefes aldıracağını ifade etti. 

Vergi indirimi sektöre olumlu yansıyacak

Yapılan vergi indiriminin sektöre olumlu yansıyacağını aktaran Göksu, susam ham madde kullanılan ürünlerin fiyatının gelecek günlerde aynı oranda ucuzlayacağını kaydetti. 

Göksu, düzenlemenin vergi maliyetleri nedeniyle uluslararası pazarda zorlanan sektöre rekabet ve fiyat avantajı sağlayacağına da işaret ederek, "Türkiye'de üretilen yerli susam, sektör talebinin sadece yüzde 5'ini karşılıyor. Vergiler nedeniyle vatandaşın simidi, helvası, tahini adeta lüks tüketim ürünü gibi sınıflandırılıyordu. Hükümet yetkililerine bu vergi oranlarıyla sektörün rekabet edemeyeceğini ve firmaların üretimi durdurmaya başladığını ilettik" ifadelerini kullandı. 

Yıllık 150 bin ton susam tüketimi yapan Türkiye'nin, Çin ve Hindistan'ın ardından en büyük ithalatçı ülke konumunda bulunduğu bilgisini veren Göksu, yerli susam üretiminin ise ihtiyacın ancak yüzde 5'ini karşıladığına dikkati çekri. 

Göksu, susamın kullanıldığı ürünlerin 1 milyar doların üzerinde bir pazar oluşturduğunu dile getirerek, şu değerlendirmeleri yaptı: 

Susam gıda sektörü için kritik bir ürün

"Orta Doğu ve Arap ülkeleri başta olmak üzere sektörümüz 50'den fazla ülkeye ihracat yapmakta. Kalitesi ve işçiliği nedeniyle Türk helvası ve tahini tüm dünyada ilk tercihler arasında yer alıyor. Sektör olarak vergi indirimine ürün satış fiyatlarında indirime giderek anında cevap vereceğiz. Helva ve tahin ürünleri bakımından sektörümüz satışlarının yüzde 65'ini ekim ve nisan ayları döneminde yapmakta. Bu anlamda hem tüketiciler hem üretici firmalar vergi indirimiyle nefes alacak. İç pazarda üretilen susam, sektörün ihtiyacını karşılamıyor. Türkiye'de üretilen susamın sektörün talebine yetişememesi nedeniyle imalatçı firmalar ithalata yöneldi. Devletin milli değerlerimizi korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerek. Susam yaklaşık 50'den fazla gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün." 

 "Rekabet gücümüz artacak" 

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu da yaptığı yazılı açıklamada, susamda uygulanan verginin düşürülmesinin gıda fiyatlarına da yansıyacağını belirterek, Seyidoğlu Gıda olarak susam kullanılan ürünlerde yüzde 10 ile 15 arasında indirime gideceklerini duyurdu. 

Helva çeşitleri ve tahin başta olmak üzere 20'den fazla üründe indirim yapacaklarını aktaran Göksu, "Sektör olarak yılın en yoğun satışlarını kış aylarında yapıyoruz. Böyle bir zamanda yapılan vergi indirimi hem fiyatları ucuzlatacak hem de üretim maliyetlerimizi düşüreceği için rekabet gücümüzü artıracak" öngörüsünde bulundu. 

Göksu, şu anda helva ve tahin ürünlerinin vergi yükü nedeniyle pahalıya satıldığına işaret ederek, tüm sektörün belirli oranlarda indirime gitmesini beklediklerini dile getirdi.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Günlük Gazeteler
Oku
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...