TEB’de söz kadınların

Türk Ekonomi Bankası (TEB) şimdi Kadın Bankacılığı’nı ayrı bir birim haline getirerek finansmandan danışmanlık desteğine kadar uçtan uca bankacılık yapacak.

Destekler-Teşvikler Hit: 2600 / Yorum: 0 / 5 Haziran 2015 16:42
TEB’de söz kadınların
-A +A

BORSA - FİNANS SERVİSİ - ‘Danışman Banka’ anlayışıyla, önce KOBİ Bankacılığı’na ardından Girişim Bankacılığı’na giren TEB’de sıra Kadın Bankacılığı’na geldi. TEB, şimdi hizmete aldığı “Kadın Bankacılığı” ile kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeyi hedeflerken finansmanın yanı sıra kadın girişimcinin ihtiyaç duyduğu her alanda bilgi ve danışmanlık hizmeti verecek. TEB, Kadın Bankacılığı biriminin başına da Dünya Bankası’ndan Meral Güzel’i transfer etti.

TEB dün düzenlediği basın toplantısı ile konunun detaylarını paylaşırken TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici bundan yaklaşık 10 sene önce başlattıkları KOBİ Bankacılığında artık KOBİ’lerini ihracatçı yaptıklarını, ardından girişim bankacılığında danışman banka anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek “Artık sıra kadınlara geldi” dedi.

Kadın bankacılığı hakkında bilgi veren TEB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, ortaya koyduklarını çalışmanın; “finansa erişim”, “eğitim ve bilgiye erişim”, “pazara erişim” ve “networklere erişim” şeklinde dört ayaklı olduğunu belirtti. Finansmana erişimde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) aldıkları 50 milyon euroluk özel krediyi ortalama 75 bin liralık dilimler halinde ve teminatsız kullandıracaklarnı açıklayan Boz,ayrıca bu kapsamda özel sigorta, özel masraf, Kredi Garanti Fonu gibi imkanlar sunacaklarını söyledi. Boz, kredilerin araştırmalara göre daha çok girişimcilik potansiyelenin öne çıktığı Anadolu illerinde kullandırılacağını da kaydetti.

Türk kadını 38 yaşında girişimci oluyor

Turgut Boz’un sunumunda yer alan EBRD araştırmasına göre Türkiye’deki kadın girişimcilerin ortalama yaşı 38. İş kurma öncesi statülerinde yüzde 36 ile ‘ev kadını’ özelliği dikkat çekiyor. Bunu yüzde 35 ile ‘çalışan’ statüsü izliyor. Kadınların yüzde 40’ı finansal kararlarını ‘tek başına’ alıyor. Girişimci olan kadınların yüzde 62’si bu işe ‘kendi tasarrufları’ ile başladı. Yüzde 18’i ‘banka kredisi’.

TEB’in yaptığı bir çalışmaya göre kadın girişimci potansiyelinin en yüksek olduğu iller Van, Mardin, Şanlıurfa, Ankara ve Gaziantep. Girişimci olmak isteyen kadınlar için çalışmanın dört ayağının birlikte işleyeceğini ifade eden Boz, bu kapsamda “TEB Girişim Bankacılığı, “WE Connect International”, “Cherie Blair Foundation For Women”, Endeavor Türkiye”, “Global Banking Alliance (GBA)” gibi yapılarla işbirliği yaptıklarını vurguladı. Boz’un verdiği bilgiye göre TEB’in halen 107 bin kadın girişimci KOBİ müşterisi bulunuyor.

Kadın, bankaların kendisine saygı duymadığını düşünüyor

GBA Başkanı Inez Murray de, dünyada kadın girişimcilerin bugün finansman sıkıntısı yaşadığını anlatarak “Bugün 800 milyar dolarlık krediye ihtiyaçları var. Ancak bu girişimcilerin yüzde 40’ı bankalarda kendilerine yeterince saygı gösterilmediğini düşünüyor. Oysa yoksulluğu önlemek için kadın girişimciliğine destek çok önemli. Çünkü onlar kazançlarını daha çok eğitim, çocuklar gibi alanlara ayrıyor” dedi.

Leblebici: Kredi talebi çok kuvvetli değil

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, seçim öncesi belirsizlik ve Türkiye’ye komşu ülkelerde yaşanan sorunların da etkisiyle genel anlamda kredi talebinin çok kuvvetli olmadığını belirtti. Toplantı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Leblebici, “Genele yaygın bir kredi talebi yok. Yatırım ortamıyla ilgili önümüz daha da açıldığında, daha görülebilir olduğunda kredi talebi canlanarak gelir” dedi. Sermaye ve döviz piyasalarındaki gelişmelerle ilgili ise Leblebici, her seçim öncesi piyasada pozisyonların düzeltildiğini ifade etti. Türkiye’ye yönelik yoğun bir portföy akışı ya da çıkışı görmediğini de anlatan Leblebici, “Önceki sermaye hareketlerinden doğan pozisyonların düzeltilmesi bu. Ekstra yeni yatırımlar daha sonra gelir. Hükümetin koyduğu 25 maddelik reform paketi önemli. Onu uygulamaya başladıkça daha fazla içeriye giriş olur... İçerideki paranın ne çok dışarıya gittiğini ne de içeriye yeni giriş olduğunu düşünüyorum. Sadece paranın kendi içinde dağılımıyla ilgili düzeltme var diyebiliriz” diye konuştu.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Günlük Gazeteler
Oku
Ziyaretçi Defteri
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...