Connect with us

Yaşam

Yeni Nesil Ofisler

Yayınlanma Tarihi:

Kuşkusuz bir şirketin en önemli müşterileri iç müşterileri; yani çalışanları… İç müşterilerin memnuniyeti verimi arttırıyor ve dış müşterilerin de mutluluğunu getiriyor.

Bir akım olarak gelişen ofis yapıları (plazalar, gökdelenler) etkisini kaybetmeye başlıyor. 1,5-2 m2’lik bir çalışma alanı sunan açık ofis sistemleri, yüksek katlı olmaları, temiz havadan faydalanamamaları gibi olumsuzlukları ile sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Gökdelenlerde çalışanlar en çok gerilim tipi baş ağrıları ve migrenden şikayetçi. Bunun yanı sıra klimalardan kaynaklanan enfeksiyonlar, üst yolunum yolu enfeksiyonları da sık rastlanan şikayetler arasında.

Çalışanların memnuniyeti, sağlıklı çalışma koşulları ve verimi arttırma hedeflerinden yola çıkarak biçimlenen yeni ofis binalarında yatay hatlar ve loft ofisler görüyoruz. Ekonomik ömrünü tamamlamış sanayi yapılarının restorasyonu batıda sıklıkla görülürken; ülkemizde de yavaş yavaş uygulanmaya başlıyor. Gün ışığından ve temiz havadan maksimum düzeyde faydalanmayı hedefleyen mimari yapı, iç mekanda da ofis çalışanlarına bir takım sosyal alanlar yaratarak, iş hayatında sosyalleşmeyi sağlıyor. Ofislerde cafe, fitness, sauna, spa, yüzme havuzu, hatta bowling salonuna bile rastlayabiliyoruz.

Mobilya açısından baktığımızda da küçük çalışma alanlarında dahi çalışanın ilgi ve zevklerini yansıtabileceği ve mobilyasını kişiselleştirebileceği unsurların öne çıktığını görüyoruz. Raflar, pinboardlar, mıknatıslı panolar işlevselliğin yanı sıra bu amaca da hizmet ediyor. Mobilyada fonksiyonellik, yapılan işe uygunluk ve ergonomi tasarımın vazgeçilmez unsurları…

Ofis dünyası bu şekilde gelişirken; gelişen teknoloji yeni bir trend daha doğuruyor; Home – Office’ ler. Bilişim teknolojilerinin yaygınlaşması, kullanımının artması ve erişilebilir olması, bu kavramı da beraberinde getiriyor. Bir çok kişi evinin bir bölümünü çalıma alanı olarak düzenliyor. Burada da ev dekorasyonuna uygun çalışma masaları, kitaplıklar öne çıkıyor.

İster evde ister ofiste olsun; mobilyalarda kullanılan malzemeler ve çizgiler, yalın, moda etkilerden uzak, fonksiyonel, kolay temizlenebilen, uzun ömürlü zamansız malzemelerden seçiliyor.
Çalışma saatlerini keyifli geçirmek, iş hayatının stresini azaltmak, sağlıklı , huzurlu çalışma ortamları yaratabilmek, başarının da önünü açıyor.

Okumaya Devam Et

Yaşam

‘TL yapısal reform olmadan değerlenemez’

Yayınlanma Tarihi:

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in Başkanı Orhan Ökmen, seçimler ve kurdaki hareketlenmelerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Tekrar seçimin Türkiye için \”zaman kaybı\” olacağını belirten Ökmen, ülke notunu sınırlayan oldukça önemli politik ve ekonomik gelişmeler bulunduğunu gidişata göre gerektiğinde kredi notunun güncellenebileceğini söyledi.

Ökmen ayrıca, Türkiye’nin kurumlarının, ulusal hukuk sisteminin ve kurumsal/bireysel yolsuzluk sicilinin son bir iki yılda kötüleştiğine dikkat çekti.

JCR 28 Ağustos’ta Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para ve yerel para notlarını \”BBB-\”, not görünümlerini de \”durağan\” olarak teyit etmişti.

Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada, kamu, bankacılık ve hane halkı kredi risk profillerinin güvenli seviyenin altına düşmemiş olmasına dayalı olarak  JCR’ın Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu şimdilik koruduğunu belirterek, \”JCR Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu şimdilik korumakla beraber, bu tamponların etkinliğini azaltan ve dolayısıyla ülke notunu ve görünümünü aşağıya çekme potansiyeli olan negatif gelişmeleri de yakından takip etmektedir\” dedi.
              
Ekonomik görünüm üzerindeki negatif baskıların önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Ökmen, \”Yoğun seçim takvimi, Gezi olayları ve yolsuzluk soruşturmaları gibi etkili ve tarihsel sonuçları olan siyasi şokların ardından 7 Haziran’dan sonra da geniş tabanlı bir koalisyon hükümetinin kurulmasına istekli davranılmaması, şiddet ortamına rağmen Kasım ayında tekrar seçime gidilme kararının alınması, iç barışın bozularak çatışmaların tekrar başlaması ve eş zamanlı olarak ortaya çıkan Suriye operasyonları esasen ekonomik görünüm üzerinde önemli negatif baskılar yapmaktadır\” dedi.
              
Ülke içi şiddetin artmasının sermaye çıkışlarının nedeni olduğuna da dikkat çeken Ökmen, \”Türkiye’de iç çatışmanın aniden patlamasının ve çözüm sürecinin bitirilmesinin gerekçeleri şeffaf olmadığı için iç ve dış kamuoyu nezdinde algı farklılığı yaratmakta ve anlaşılmamaktadır\” dedi.

‘TL yapısal reform olmadan değerlenemez’

\”Üretim ve verimlilik artışını amaçlayan yapısal reformlarla desteklenmedikçe TL’nin yabancı paralar karşısında değerli kalması artık mümkün değildir\” diyen Ökmen sözlerini şöyle sürdürdü:
              
\”Hukukun üstünlüğünün zafiyete uğradığı, cari açığın düşmesine rağmen  yüksek seviyesini hala koruduğu, ihracat gelirlerinin ve dış talebin azaldığı ve TL’nin değer kaybının devam ettiği bu ortamda Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkması, tatmin edici büyümeye ulaşılması, işsizlik sorunun çözülmesi mümkün değildir.\”
              
Ökmen ayrıca, \”Merkez Bankası’nın faiz politikalarının siyasi baskı altında kalmaya devam etmesi tasarruf ve yatırım dengesinin optimum seviyeye ulaşmasını engellemektedir. Ancak biriken ekonomik riskler ve TL’nin desteklenmesi Merkez Bankası’nın gücünü oldukça aşmaktadır\” dedi.

Okumaya Devam Et

Yaşam

Şirket Evlilikleri

Yayınlanma Tarihi:

Şirket evlilikleri birçok nedenle gerçekleştiriliyor: (i) pazar payını artırabilmek, (ii) hedef şirkette bulunan özel varlıklara veya yetkinliklere hızlı bir şekilde ulaşılarak pazar konumunu güçlendirmek, (iii) kendi şirketinde bulunan yetkinliklerin daha geniş coğrafyalarda ve/veya pazar kesitlerinde yayılımını sağlamak, veya (iv) bir rakibin piyasadan çıkmasını sağlamak gibi…

Şirket satın alımlarında en önemli konulardan birisi de satın alım değerinin belirlenmesidir. Bu konuda yapılan yanlışlıklar uzun bir dönem satın alan şirketin değer yaratma potansiyelini sınırlayabiliyor. Şirketlerin değeri belirlenirken birçok faktör devreye giriyor. Hisseleri borsada işlem gören bir şirketin satın alım bedeli bile borsadaki fiyattan farklı olabiliyor. Şirket satın alım değerini mevcut ortakların işe yaklaşımından, şirketi satın almak isteyenler arasındaki rekabete ve satın almayı hedefleyen şirketlerin stratejilerine kadar birçok faktör değerin belirlenmesinde rol oynuyor. Bu nedenle, yatırım bankacılarının aracılık rolü önem kazanıyor.

Şirket değeri belirlenirken göz önüne alınan faktörlerden birisi benzer şirket alımlarında gerçekleşen fiyatlarla kıyaslamalardır. Ancak, şirketler ve şirketleri satın alanlar arasındaki farklar nedeniyle bu karşılaştırmalar yapılırken birçok düzeltme gerektirebilir. Bu düzeltmeler yapılırken şirketlerin kullandıkları sermaye, borçluluk ve yükümlülük durumları, şirketin risk profili, büyüme hızı, büyüklüğü, faaliyet dışı aktivitelerden elde edilen kazançlar ve farklı muhasebe standartları gibi faktörler değerlendirmeye alınıyor.
Bir şirketin değeri satın alan şirkette ne gibi boşlukları doldurduğu ile de bağlantılı olabilir. Şirket faaliyetlerinin hangilerinin satın alacak şirket için değer ifade ettiği de önemlidir. Örneğin, iki bankanın birleşmesinde şubelerinin yerleri ne kadar birbirini tamamlayıcı olursa satın alınacak varlıkların o kadar büyük bir kısmı satın alacak şirket için değer ifade eder. Bu nedenle, şirket değerinin belirlenmesi sadece teknik bir konu değil, aynı zamanda birleşmeden sonra uygulanacak stratejinin de yansımasını içermesi açısından bir yönetim konusudur.

Şirket satın alımında birleşme sonrası planlar ne kadar daha detaylı olarak hazırlanırsa, değer belirleme de o kadar etkin olarak yapılabilir. Ancak, özellikle satın alınacak şirket için rekabet olduğunda hızlı davranmak önem kazanır ve değerlemede bazı varsayımlar yapmak kaçınılşmaz olur. Bu nedenle, şirket satın alımlarında ve daha sonrası birleşme operasyonlarında deneyimli danışmanlarla çalışmak değerleme konusunda hata yapma riskini azaltır.

Şirket satın alımlarında dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de insan kaynakları konusudur. Bir şirketin değerini belirleyen unsurların arasında o şirketin fiziksel varlıkları kadar şirketin sahip olduğu insan kaynağı, bilgi birikimi ve müşteri portföyü de yer alıyor. Şirketlerin satın alınmasında veya şirket birleşmelerinde finansal boyut için gösterilen özen, insan kaynağı boyutunda da gösterilmez ise şirket değerinde ciddi kayıplar oluşabiliyor. Dolayısıyla, satın alma veya birleşme yönünde atılacak stratejik adımlarda insan boyutuna da ilk aşamadan itibaren önem verilmesi, değer yaratabilmek için belirleyici oluyor.

 Kaynak: ARGE Danışmanlık A.Ş.

Okumaya Devam Et

Yaşam

BMW i8

Yayınlanma Tarihi:

BMW i8, dolu yakıt deposu ve tam olarak şarj edilmiş bataryasıyla 500 km’nin üzerinde menzile erişebilme özelliğiyle de daha yollara çıkmadan tüm dikkatleri üzerine çekti. Ön tekerlekleri besleyen elektrikli motoru ve arka tekerlekleri besleyen benzinli turbo motoru sayesinde toplam 362 HP güce ve 570 Nm’lik torkla yollarda yerini alacak BMW i8, elektronik olarak sınırlandırıldığı için maksimum 250 km/s’lik son hıza erişebilecek.

Okumaya Devam Et

Trendler

Copyright © 2024 Kobi Yatırım. Tüm Hakları Saklıdır.