Bağlantıda Kalın!

Destekler-Teşvikler

İşçi alana 54 aylık prim desteği müjdesi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, kurum tarafından işverenlere verilen teşviklerin istihdamın artırılması amacıyla önemli fırsatlar sağladığını bildirdi. 6 aydan 54 aya kadar verilen sigorta pirim teşviklerinin işsizliği önlemenin yanı sıra işveren maliyetlerini düşürdüğünü vurgulayan Yazıcı, 31 Aralık 2015 tarihine kadar İŞKUR’a başvuran işverenlerin teşviklerden faydalanabileceğini belirtti.

 Nusret Yazıcı teşvik sisteminin ayrıntıları ve yararlanma koşullarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 6 aydan 54 aya kadar verilen sigorta pirim teşviklerinin işsizliği önlemenin yanı sıra işveren maliyetlerini düşürdüğünü vurgulayan Yazıcı, istihdamın artırılması amacıyla bu teşvikleri verdiklerini bildirdi. 31 Aralık 2015 tarihine kadar İŞKUR’a başvuran işverenlerin teşviklerden faydalanabileceğini hatırlatan Yazıcı, şunları kaydetti: “Özel sektör işyerleri tarafından işe alınan her bir sigortalı için sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı işe alındıkları tarihten itibaren İŞKUR tarafından karşılanacak. Özel sektör işyerlerinin bu teşviklerden yararlanabilmeleri için işe aldıkları kişilerin 6 ay süredir işsiz olmaları ve son 6 aylık sigortalı çalışan ortalamasına ilave olmaları gerekiyor.”
 
\”KADINLAR VE GENÇLERİN İSTİHDAMINI ARTIRACAK\”
 
Teşviklerin özellikle kadınlar ve gençlerin istihdamını artıracağına dikkat çeken Yazıcı, 18-29 yaş arası erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan mesleki yeterlilik belgesine sahip olanların 48 ay, mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenlerin veya İŞKUR tarafından düzenlenen mesleki eğitim kurslarından mezun olanların 36 ay, hiçbir belge veya niteliğe sahip olmayanların ise 24 ay süreyle teşviklerden yararlanabileceğini ifade etti. Yazıcı, 29 yaşından büyük erkeklerden mesleki yeterlilik belgesine sahip olanların, mesleki teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenlerin ya da İŞKUR tarafından düzenlenen mesleki eğitim kurslarından mezun olanların 24 ay süreyle teşviklerden faydalanabileceğini belirten Yazıcı, özel sektör işyerlerinin işgücü taleplerini İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından karşılamaları durumunda tüm bu sürelere ilave olarak 6 ay daha teşvik verildiğini vurguladı.

Yazıcı ayrıca, teşviklerin bir iş sözleşmesine tabi olarak çalışırken mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretimi bitirenleri de kapsadığını, bu şartların yerine getirilmesi durumunda çalışanların 12 ay süreyle sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarının İŞKUR tarafından karşılandığını söyledi.(ANKA)

Okumaya Devam Et

Destekler-Teşvikler

Endüstri AR-GE Destekleri İle Büyüyecek

Endüstri 4.0 Hibe Destekleri İle Şekilleniyor!
Endüstri 4.0, tanım olarak 4. Sanayi devrimi anlamına geliyor. Ekonomik büyüme, istihdam, sosyal istikrar, iş güvenliği ve verimlilik faaliyetlerinin artması için Endüstri 4.0’a ayak uydurmak KOBİ’ler için kaçınılmaz görünüyor. Endüstrileşmenin gerisinde kalan KOBİ’lerin şanslı olduğunu söylemek oldukça zor. İmalat sektöründe yer alan KOBİ’lerin teknolojiye ağırlık vermesi şart.

Endüstri 4.0 Nasıl Etkiler Yaratacak?

İş gücünün teknolojinin eline geçmesiyle üretim artacak ve hata oranı en aza inecek. Otomatik sistemlerin artması ile iş gücü yükü azalacak. Farklı bir değer kazanan sanayi pazarda büyük bir paya ulaşacak ve ülkemiz bu durumdan yarar sağlayacak. Bu sebeple Endüstri 4.0’ın faydalarından yararlanmak için artık eylem aşamasına geçmek zorundayız.

 

 

Endüstri 4.0’ı Nasıl Yakalarız?

Endüstride gelinen son nokta olan 4.0 aşamasına ulaşmak için uzun soluklu bir dönüşüm döneminin içerisine girmek gerekiyor. Firmaların bu dönüşüm yolculuğuna çıkarken KOSGEB’in Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Destek Programlarından faydalanmaları, yeterli finansmana sahip olmayan firmalar için oldukça önemli.

Okumaya Devam Et

Destekler-Teşvikler

Yeni Türk Ticaret Kanununda tutulacak Resmi Defterler ve saklama süreleri

6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre;(YTTK) ticari defterlerin, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını yansıtır şekilde hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına (YTTK Md. 88), bu standartlarda hüküm bulunmayan hallerde doğrudan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na göre tutulması tanımlanmıştır. 

Yeni Türk Ticaret Kanunu gerekçesinde, muhasebenin Vergi Usul Kanununa ve vergi mevzuatına göre tutulamayacağı, muhasebenin vergi için de tutulmayacağı, vergi verilerinin ve sonuçlarının bu suretle tutulan muhasebeye dayandırılacağı önemle belirtilmiştir. 

Temel defterler dışında hangi defterlerin tutulması gerektiği YTTK’da belirtilmemiştir.6762 sayılı eski Türk Ticaret Kanunu’nda(ETTK) olduğu gibi, “işletmenin niteliğinin ve öneminin gerektirdiği” ölçüsü ile defterlerin belirlenmesi uygun değildir. Bunu Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu belirleyecektir. Ticari defterlerin uygun tutulmaması, cezaî yönden bu Kanuna ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre sonuçlar doğuracaktır

Ticari Defter tutma yükümlülüğü 

Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle malvarlığı durumunu, Türkiye Muhasebe Standartlarına ve YTTK 88 inci madde hükümleri başta olmak üzere bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulur. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir.(YTTK Md.64/1) 

Ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanır. Kapanış onayları, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılır. Şirketlerin kuruluşunda defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. 

Türkiye Muhasebe Standartlarına göre elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulan defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca bir tebliğle belirlenir.(YTTK Md.64/3) 

Bu düzenleme deftere resmiyet verilmesi yani onay gereğini belirtmekte ve bunun usulünü göstermektedir. Bu madde ile defterlerin tümü açılış ve kapanış onayına tâbi tutulmuştur. Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterlerdir.(YTTK Md.64/4) 

Yevmiye, defteri kebir ve envanter defteri dışında tutulacak defterler Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından bir tebliğ ile belirlenecektir.(YTTK Md.64/5) 

Ticari Defterlerin tutulması 

Defterler ve gerekli diğer kayıtlar Türkçe tutulur. Kısaltmalar, rakamlar, harfler ve semboller kullanıldığı takdirde bunların anlamları açıkça belirtilmelidir.(YTTK Md.65/1) 
Defterlere yazımlar ve diğer gerekli kayıtlar, eksiksiz, doğru, zamanında ve düzenli olarak yapılır.(YTTK Md.65/2) 

Bir yazım veya kayıt, önceki içeriği belirlenemeyecek şekilde çizilemez ve değiştirilemez. Kayıt sırasında mı yoksa daha sonra mı yapıldığı anlaşılmayan değiştirmeler yasaktır.(YTTK Md.65/3) 

Çizimler, saklayıcı, örtücü ve karartıcı değil düzeltici ve gerçeği yansıtıcı olmalıdır. Bu sebeple, eski kayıt, karalanmamalı, kapatılmamalı, her hangi bir madde veya araçla silinmemeli, görülecek, okunacak, ne olduğu bilinecek tarzda sadece temiz bir biçimde çizilmelidir. 

Defterlerin ve gerekli diğer kayıtların elektronik ortamda tutulması durumunda, bilgilerin saklanma süresince bunlara ulaşılmasının ve bu süre içinde bunların her zaman kolaylıkla okunmasının temin edilmiş olması şarttır. (YTTK Md.65/4) 

Defter tutanlara, kayıtları, olguları ve işlemleri içeren ve aynı zamanda da kanıtlayan belgelerin saklanmasında ikili seçenek sunmaktadır. Birincisi fizikî dosyalama, ikincisi ise veri taşıyıcılarının kullanılmasıdır. “Veri taşıyıcıları” terimi, inter alia, mikrofişleri, CD’leri, magnetleri ve elektronik ortamı ifade eder. Hüküm teknik gelişmeleri dikkate almakta, elektronik ortam uygulamalarına olanak sağlamaktadır. 

Envanter 

Her tacir, ticari işletmesinin açılışında, taşınmazlarını, alacaklarını, borçlarını, nakit parasının tutarını ve diğer varlıklarını eksiksiz ve doğru bir şekilde gösteren ve varlıkları ile borçlarının değerlerini teker teker belirten bir envanter çıkarır.(YTTK Md.66/1) 

Tacir açılıştan sonra her faaliyet döneminin sonunda da böyle bir envanter düzenler. Faaliyet dönemi veya başka bir kanuni terimle hesap yılı on iki ayı geçemez. Envanter, düzenli bir işletme faaliyetinin akışına uygun düşen süre içinde çıkarılır. (YYTK Md.66/2) 

Bu düzenleme; her faaliyet yılının sonunda çıkarılacak envanteri hükme bağlamakta ve faaliyet (hesap) dönemini on iki ay ile sınırlamaktadır. envanterin çıkarılması süresi kesin bir şekilde belirtmeksizin emredici bir kurala bağlamıştır: Envanter bilânçodan önce çıkarılmış olmalıdır. Çünkü, bilanço envantere dayanacaktır. 

Maddi duran malvarlığına dâhil varlıklarla, ham ve yardımcı maddeler ve işletme malzemeleri düzenli olarak ikame ediliyor ve toplam değerleri işletme için ikinci derecede önem taşıyorsa, değişmeyen miktar ve değerle envantere alınırlar; şu şartla ki, bunların mevcutları miktar, değer ve bileşim olarak sadece küçük değişikliklere uğramış olsunlar. Ancak, kural olarak üç yılda bir fiziksel sayım yapılması zorunludur. (YTTK Md.66/3) 

Belgelerin saklanması, saklama süresi 

Yeni TTK tüm defter ve belgelerin saklama süresi on yıl olarak belirlemiştir. Her işletmenin saklaması gereken belgeleri ise şöyle tanımlamıştır:

 

Her tacir;

Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, 

Alınan ticari mektupları, 

Gönderilen ticari mektupların suretlerini, 

64 üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür. 

Ticari mektuplar, bir ticari işe ilişkin tüm yazışmalardır. 

Açılış ve ara bilançoları, finansal tablolar ve belgeleri, Türkiye Muhasebe Standartlarına da uygun olmak kaydıyla, görüntü veya veri taşıyıcılarda saklanabilirler; şu şartla ki;

Okunur hâle getirildiklerinde, alınmış bulunan ticari mektuplar ve defter dayanaklarıyla görsel ve diğer belgelerle içerik olarak örtüşsünler; 

Saklama süresi boyunca kayıtlara her an ulaşılabilsin ve uygun bir süre içinde kayıtlar okunabilir hale getirilebiliyor olsun. 

Kayıtlar 65 inci maddenin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi uyarınca elektronik ortama alınıyor ise, bilgiler; bilgisayar yerine basılı olarak da saklanabilir. Bu tür yazdırılmış bilgiler birinci cümleye göre de saklanabilir. 

Birinci fıkranın (a) ilâ (d) bentlerinde öngörülen belgeler on yıl saklanır. 

Saklama süresi, ticari defterlere son kaydın yapıldığı, envanterin çıkarıldığı, ara bilançonun düzenlendiği, yılsonu finansal tablolarının hazırlandığı ve konsolide finansal tabloların hazırlandığı, ticari yazışmaların yapıldığı veya muhasebe belgelerinin oluştuğu takvim yılının bitişiyle başlar. 

Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.

Gerçek kişi olan tacirin ölümü hâlinde mirasçıları ve ticareti terk etmesi hâlinde kendisi defter ve kâğıtları birinci fıkra gereğince saklamakla yükümlüdür. Mirasın resmî tasfiyesi hâlinde veya tüzel kişi sona ermişse defter ve kâğıtlar birinci fıkra gereğince on yıl süreyle sulh mahkemesi tarafından saklanır. (YTTK Md.82) 

 

Hukuki uyuşmazlıklarda ibraz 

Ticari uyuşmazlıklarda mahkeme, yabancı gerçek veya tüzel kişi bile olsalar, tarafların ticari defterlerinin ibrazına, resen veya taraflardan birinin istemi üzerine karar verebilir.(YTTK Md.83/1) 
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun, yargılamayı gerektiren davalarda hazırlık işlemlerine ilişkin hükümleriyle senetlerin ibrazı zorunluluğuna dair olan hükümleri ticari işlerde de uygulanır.(YTTK Md.83/2) 

Uyuşmazlıklarda suret alınması 

Bir hukuki uyuşmazlıkta ticari defterler ibraz edilmişse, defterlerin uyuşmazlıkla ilgili kısımları tarafların katılımı ile incelenir. Gerekli görülürse, defterlerin ilgili yapraklarından suret alınır. Defterlerin geri kalan içerikleri, onların Türkiye Muhasebe Standartlarına uygunluklarının denetimi için gerekliyse mahkemeye açıklanır.(YTTK Md.84) 

Defterlerin tümüyle incelenmesi 

Mal varlığı hukukuna ilişkin olan, özellikle de mirasa, mal ortaklığına ve şirket tasfiyesine ilişkin uyuşmazlıklarda, mahkeme, ticari defterlerin teslimine ve bütün içeriklerinin incelenmesine karar verebilir.(YTTK Md.85) 

Görüntü ve veri taşıyıcılara aktarılmış belgelerin ibrazı 

Saklanması zorunlu olan belgeleri, sadece görüntü veya başkaca bir veri taşıyıcısı aracılığıyla ibraz edebilen kimse, giderleri kendisine ait olmak üzere, o belgelerin okunabilmesi için gerekli olan yardımcı araçları kullanıma hazır bulundurmakla yükümlüdür; icap ettiği takdirde belgeleri, giderleri kendisine ait olmak üzere bastırmalı ve yardımcı araçlara ihtiyaç duyulmadan okunabilen kopyalarını sunabilmelidir.(YTTK Md.86)

Okumaya Devam Et

Destekler-Teşvikler

Nihat Ergün: KOBİ Destekleri 2013’te de Devam Edecek

Ar-Ge desteği, genel destek programı, girişimcilik desteği, işbirliği-güçbirliği desteğinden, proje desteğinden yararlanmayı bekleyen 16 bin işletme olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:

\”16 bin işletmemiz, yıl bitiyor, bu desteği hak ettik ama yararlanabilir miyiz, bütçe imkanları bize elverecek mi diye bir beklenti içindeydiler. Onların beklentisi dün akşam itibariyle gerçekleşmiş oldu. Maliye Bakanlığımız da yedek ödenekten bu destekler için bize ayrıca para aktarmış oldu.

Yani, yarından itibaren arkadaşlarımız, bu 16 bin işletme bu desteklerini alabilecekler, bu destekler için kaynak oluşturulmuş oldu, arkadaşlarımız için hayırlı olsun. Bunlar, 2012’nin son ikinci yarısında başvuran ve hak kazanan, desteğe hak kazanan işletmelerimizde bu 16 bin işletme yılbaşı gelmeden desteklerine kavuşmuş olacaklar.\”

Destekler 2013’te de Devam Edecek

Bakan Ergün, 2013 yılında da KOBİ’ler için desteklerin devam edeceğini belirterek, şunları ifade etti:

\”Belki KOBİ’ler için finansmanla ilgili bazı destek modellerini de geliştirme imkanımız olabilir. Çünkü, 2013;te ekonominin ihracat odaklı büyümesinin yanına biraz da iç pazarı da genişleten, iç pazarda hareketlenmeleri sağlayan bazı destek mekanizmalarını getirmemiz mümkün olacaktır.

Onun için KOBİ’ler için 2013 yılında da yeni destek mekanizmaları, özellikle kredi faiz desteği gibi birtakım mekanizmalarla çok sayıda KOBİ’ye destek verme imkanımız olacak. Önümüzdeki yıl için bizim yaklaşık 500 milyonluk bir bütçemiz var. KOSGEB’te, bu 500 milyonluk bütçeyi KOBİ desteklerine harcıyoruz ama paraya, ilave kaynağa ihtiyacımız olduğunda ilave kaynak için de tabii ki Hazineyle, Maliyeyle birlikte çalışıyoruz. Eğer ilave kaynak imkanı olursa onları da arkadaşlarımıza aktarıyoruz.\”

Teşvikle Birlikte 26 Milyar Liralık Bir Yatırım Söz Konusu Olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, teşvik paketinin yürürlüğe girmesinin ardından geçen 6 aylık dönemde organize sanayi bölgelerine 2 bin 105 işletmenin yatırım talebinde bulunduğunu belirterek, ”Bunlar 84 bin kişilik istihdam sağlayacak. Teşvikle birlikte 26 milyar liralık bir yatırım söz konusu olacak.” dedi.

 

Bugün Çin’den uzaya fırlatılacak olan GÖKTÜRK 2 uydusuyla ilgili bilgi veren Ergün, Göktürk-2 uydusunda yüzde 80-85’ler oranında bir yerlilik olduğunu, Türkiye’nin artık uydu yapımında önemli bir yetkinlik kazandığını kaydetti.

Ergün, GÖKTÜRK 2 uydusunun ömrünün 5 yıl, çözünürlüğünün 2,5 metre olduğunu, bundan sonra fırlatılacak uydunun 1 metrenin altında bir çözünürlüğe sahip olacağını belirterek, \”Hatta bu zaman içerisinde 20 santime kadar düşecek, yani 20 santimetreye kadar olan alandaki görüntüleri net bir şekilde alma imkanına sahip olacağı bir teknolojiye doğru sizi götürüyor.\” dedi. Göktürk 2 uydusuyla dünyanın her yerinden görüntü alınabileceğine işaret eden Ergün, uydunun aynı zamanda keşif ve gözetleme faaliyeti için de kullanılabileceğini bildirdi.

Nihat Ergün, şöyle devam etti: \”Aynı zamanda çevre ve şehircilik için kullanılabilecek, yani gecekondulaşma var mı? Çünkü sürekli görüntü alacaksınız, bir yerdeki gecekondulaşmayı göreceksiniz. Ormanlar azalıyor mu, artıyor mu, orman yangını nerede mesela, boyutları nelerdir? Sürekli fotoğraf çekeceği için size o bölgelerden, denizler kirlenmiş mi mesela, kıyılarda dolgu yapılıyor mu, denizler aşırı derecede dolduruluyor mu bütün bunları görme imkanına sahip olacaksınız. İşte bir yerde afet oldu, deprem oldu, boyutu nedir, tahribatın boyutu nedir, bunu hemen görme imkanına sahip olacağız.

Heyelan var, sel felaketi var bir yerde, yani bütün bu felaketleri izleme, tabii ki buna göre de önlemler geliştirme imkanına sahip olabileceksiniz, bunları da başkalarının görüntüleriyle değil, kendi görüntülerinizle gerçekleştireceksiniz. Haritalar, daha nitelikli 3 boyutlu haritalar çıkarma, ülkenizin 3 boyutlu haritalarını kendiniz çıkartacaksınız, değişik alanlardan görüntüler alarak bunu yapma imkanına sahip olacaksınız. Tabii ki istihbarat amaçlı görüntüler de elde edeceksiniz.\”

Teşvik Paketinin 6 Aylık Sonuçları

Bakan Ergün, yeni teşvik paketinin sonuçlarına ilişkin de bilgi verdi. Organize sanayi bölgelerinde ciddi yatırım hareketliliği olduğuna işaret eden Ergün, 6 ayda 2 bin 105 işletmenin yatırım için talepte bulunduğunu, bununla da 84 bin istihdam sağlanacağını kaydetti.

Ergün, \”Teşvik paketi açıklandıktan sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki organize sanayi bölgelerinde, yani 6. bölge dediğimiz bölgelerde organize sanayi bölgelerinde 980 işletme için tahsis yapılmış. Doğu Anadolu’da 377 işletme, İç Anadolu’da 347 işletme, buralar yoğun teşvik bölgeleri, en çok Güneydoğu’da. Karadeniz’de 180 işletme, Ege’de 158, Marmara’da organize sanayi bölgelerinde 43, Akdeniz’de 20 işletme organize sanayi bölgelerine gelmiş. Bu da toplam 2 bin 105 işletme ediyor ve 84 bin kişilik istihdam oluşacak bu bölgelerde. Yani son 6 ay içerisinde ortaya çıkan tablo.\” değerlendirmesinde bulundu.

Toplamda bu organize sanayi bölgelerinde 26 milyar liralık bir yatırımın söz konusu olacağını dile getiren Ergün, bunun 10 milyar liralık yatırımının Güneydoğu’da, 6 milyar liralık yatırımın Akdeniz’de, 5 milyar liralık yatırımın İç Anadolu’da, 2 milyar liralık yatırımın Doğu Anadolu’da olduğunu belirtti.

Nihat Ergün, \”Gerçekten teşvik sisteminin organize sanayi bölgelerine olan yatırım taleplerini ciddi manada artırdığını görüyoruz. Demek ki sistem işe yaramış, son 6 ay içerisinde organize sanayi bölgelerine bu boyutlarda yatırım geldiğine göre teşvik sisteminin önemli bir işlev gördüğünü ve yatırıma döndüğünü söyleyebiliriz.\” dedi.

Okumaya Devam Et

Trendler

Copyright © 2024 Kobi Yatırım. Tüm Hakları Saklıdır.