Bağlantıda Kalın!

Haberler

Tatil yaparken siber güvenliği es geçmeyin!

Fortinet, tatil esnasında kullanıcıların parasını ya da bilgilerini ele geçirerek karanlık ağda satmayı hedefleyen siber saldırganlara karşı siber güvenlikle ilgili önemli ipuçları paylaşıyor.

1. Sahte bağlantılara karşı uyanık olun
Kullanıcılar, yaz tatili esnasında genellikle herkese açık Wi-Fi erişim noktalarından internete bağlanıyor. Bunların pek çoğu son derece güvenliyken, siber suçlular kullanıcı verilerini ele geçirmek amacıyla, kullanıcı ile kullanıcının alışveriş yaptığı web sitesi, banka, ev güvenlik sistemi, kısacası gezindiği tüm internet sayfaları arasındaki veri akışını taklit etmek için sahte Wi-Fi erişim noktaları yaratıyor. Bunlar özellikle, kullanıcıların internete bağlandığı havaalanı ve kafe gibi yerlerde yaygın olarak görülüyor. Kullanıcılar bazen hiç farkında olmadan bu ağlara bağlanabiliyor. Yeni akıllı cihazlar, evinizdeki Wi-Fi ağı gibi bilinen bağlantı noktalarını otomatik olarak arıyor.
Kullanıcıların, sahte Wi-Fi bağlantılarından korunmak için şu iki tavsiyeyi dikkate almaları gerekiyor:

Bağlantı kurmadan önce bulunduğunuz işletmeye Wi-Fi SSID’ilerinin ismini sorun.

Güvenli ve şifreli bağlantı için cihazınıza VPN yazılımı kurun.

2. Zayıf şifreler kullanmayın
Günlük hayatta giriş yapılması gereken pek çok web sitesine giren kullanıcıların, her web sitesi için ayrı bir şifre belirleyerek onu hatırlaması imkânsız olabiliyor. Bu sebeple, kullanıcılar genel olarak her şey için aynı şifreyi kullanmayı tercih ediyor. Fakat, böyle olunca bir hesaptaki şifrenin siber saldırganlarca ele geçirilmesi, birçok hesaptaki şifresinin de ele geçirilmesi anlamına geliyor.
Bunun önüne geçmek için;

Tüm online hesaplarınız için kullanıcı adı ve şifrenizi saklayan bir şifre kasası kullanın. Böylece, yalnızca bu uygulamanın şifresini hatırlamanız yeterli olacaktır.

Şifre uygulama seti oluşturun. Örneğin bir seti sosyal medya için, diğerini faturalarınızı ödediğiniz kanallar için, bir başkasını da bankanız için kullanın.

Birkaç haftada bir şifrelerinizi yenilemek için takviminize hatırlatma girin.

Mümkünse, çift faktörlü kimlik doğrulama kullanın.

3. E-postanıza gelen linkleri ve ekleri tıklamadan önce kontrol edin
Kullanıcıların konu satırında nakit para ödülü ya da satın almadıkları bir ürünün faturası gibi ilgi çekici başlıklar bulunan, tanımadıkları kişilerden gelen e-postaları ya da eklerini açmamaları gerekiyor.

Ayrıca, kullanıcıların tanıdıklarından gelen bu tür e-postalara da dikkatle yaklaşması önem arz ediyor. Ele geçirilen e-posta hesapları genellikle hesabın kişi listesindeki kullanıcılara zararlı yazılım göndermek için kullanılıyor. Çünkü tanıdıkların bu tür e-postaları ve eklerini açma ihtimali daha yüksek oluyor. Bu nedenle, kullanıcıların, yazı karakteri bozuk olan ve bir tuhaflık gördükleri e-postaları açmadan önce kontrol etmeleri gerekiyor.

Fortinet Bölge Teknoloji Direktörü Melih Kırkgöz, konu ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu: “Web siteleri konusunda, kullanıcılar kendilerine şu soruları sormalı: Bu web sitesi yeterince profesyonel görünüyor mu? Linkler doğru ve hızlı çalışıyor mu? Çok fazla pop-up var mı? Dilbilgisi hatalı, ifadeler belirsiz ve kelimeler yanlış yazılmış mı? Farenizi bir linkin üstüne getirdiğinizde, URL adresini görebilmelisiniz. Ayrıca, amaz0n.com gibi harflerin yerine rakamların yazılıp yazılmadığını ve ilgili URL’nin çok uzun olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Eğer bunlar söz konusuysa, o linke tıklamayın. Orada bir oltalama (pishing) saldırısı vardır ve tıkladığınızda kimliğinizin çalınması kaçınılmazdır.”

4. Sosyal medya hesaplarınızı denetleyin
Fortinet uzmanları, kullanıcıları sosyal medya paylaşımları konusunda da dikkatli olmaya davet ediyor. Örneğin, kullanıcıların tatile çıktıklarını sosyal medya üzerinden duyurmaması öneriliyor. Tatil planlarını insanlarla paylaşmak ne kadar eğlenceli olsa da, kullanıcıların evde olmadığı anlaşıldığında riskler artıyor. Benzer şekilde, kullanıcıların kendileri ve ailelerine ait kişisel bilgileri paylaşmamaları gerekiyor. Çünkü bu bilgiler, kötü amaçlı içeriğe sahip meşru görünen e-postalar tasarlamak üzere siber saldırganlar tarafından kullanılabiliyor.

Okumaya Devam Et

Haberler

Hakim ve savcı yardımcılığı için ön sınav şartı

Adli ve idari yargıda hakim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olma şartı getirildi.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

4 bölüm ve 12 maddeden oluşan yönetmelikle, sınavların yapılma şekline ilişkin usul ve esaslar ile bu sınavlara ilişkin diğer hususlar belirlendi.

Buna göre, hukuk fakültesi mezunları için hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olma şartı aranacak.

Hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az 4 yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olanlar için ise idari yargı hakim yardımcılığı sınavına girmek için de İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olma şartı getirildi.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı yılda iki defa nisan ve eylül aylarında, İdari Yargı Ön Sınavı ise yılda bir kez eylül ayında yapılacak. Bu sınavlar, 24 Ekim 2019’dan sonra ilgili yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranlardan 31 Mart 2024’den sonra mezun olanlar hakkında uygulanacak.

En az 70 puan alanlar başarılı sayılacak

Sınav tarihi itibarıyla anılan bölümlerden mezun olanlar bu sınavlara başvurabilecek. ÖSYM tarafından yapılacak sınavlar, test şeklinde çoktan seçmeli en az 100 sorudan oluşacak. 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak.

Sınavlarda sorulacak konular ve puan dağılımları da yönetmelikte yer aldı.

Okumaya Devam Et

Haberler

TARSİM’e taahhüt edilecek “hasar fazlası desteği”ne ilişkin prim oranları belirlendi

Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM), devlet tarafından taahhüt edilecek hasar fazlası desteğine ilişkin prim oranları belli oldu.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Tarım Sigortaları Kanunu’nun ilgili maddelerine istinaden Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Risk Paylaşımı ve Reasürans Planı’na göre, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından 1 Ocak-31 Aralık 2024 döneminde akdedilen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan ancak ulusal ve uluslararası piyasalara transferi yapılamayan risklerin hasar prim oranı tespit edildi.

Havuzun üzerinde kalan kısım için yüzde 80 ile yüzde 95 arasında, havuzun ve havuza iş temin eden sigorta şirketlerinin üzerlerinde taşıdıkları kısım için yüzde 200 üzeri, münhasıran bitkisel ürünler don riski, hayvan hayat branşları şap hastalığı, ek hastalıklar ve terör riskleri ile sera ve su ürünleri branşlarına ilişkin yüzde 200’ü aşan kısmı için tamamı itibarıyla, münhasıran köy bazlı kuraklık verim sigortası ile ilgili olarak yüzde 200’ü aşan kısmı için tamamı itibarıyla hasar fazlası desteği taahhüt edildi.

Hasar fazlası desteği ihtiyacı ortaya çıkması durumunda, söz konusu tutar, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibinden Tarım Sigortaları Havuzu’na aktarılacak.

Karar, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Okumaya Devam Et

Haberler

Türkiye ile Yunanistan arası

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in yarın gerçekleşmesi beklenen Türkiye ziyaretinde ikili ekonomik ve ticari ilişkiler de konu başlıkları arasında yer alacak.

Ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Miçotakis’i Ankara’da kabul etmesi bekleniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler sağlık, çevre, kültür ve sanat, turizm, ekonomi ve ticaret gibi birçok alanda işbirliği yapma potansiyeli taşıyor. Ayrıca 2021’den itibaren başlatılan ve ticari ilişkilere de ivme kazandırması beklenen “pozitif gündem” girişimi, karşılıklı ziyaretler ve işbirliği anlaşmalarıyla kurumsal hale getiriliyor.

Hem Türkiye’nin hem de Yunanistan’ın cazip turizm destinasyonlarına, ticaret ve enerji sevkiyatları açısından küresel öneme ve karşılıklı doğrudan yatırım avantajlarına sahip olmaları ekonomi alanında Türkiye’nin önündeki başlıca fırsatlar olarak öne çıkıyor.

Bu kapsamda yarınki ziyaret, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önem taşıyor.

Ticaret hacminde 10 milyar dolar hedefi

Yunanistan’a geçen yıl 2 milyar 609 milyon 889 bin 468 dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Türkiye ise bu dönemde Yunanistan’dan 1 milyar 495 milyon 449 bin 41 dolarlık ürün satın aldı. Böylece geçen yıl dış ticaret hacmi 4,1 milyar doların üzerine çıkarken, bu rakamın 10 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Demir ve çelik, 2023 sonu itibarıyla 246 milyon 744 bin 317 dolarla ihracatta ilk sırada yer aldı. Bu sektörü 233 milyon 581 bin 399 dolar ile “motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı” ve 210 milyon 990 bin 642 dolarla “plastikler ve mamulleri” takip etti.

Türkiye ise bu dönemde Yunanistan’dan 553 milyon 330 bin 260 dolarlık “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mum” satın aldı. Bu faslı 214 milyon 298 bin 785 dolarla pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ürünleri izledi.

Türkiye’ye gelen Yunan turist sayısı ilk çeyrekte 168 bini aştı

Turizm faaliyetlerinin Kovid-19 salgını sonrasında hareketlenmesiyle Yunanistan vatandaşlarının Türkiye’ye ziyaretleri de arttı.

Bu kapsamda 2022 Ocak-Mart döneminde 71 bin 490 turist Türkiye’ye gelirken, bu sayı geçen yılın aynı döneminde yüzde 83,84 artışla 131 bin 424’e yükseldi.

Yunanistan vatandaşlarının Türkiye’ye ilgileri bu yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Söz konusu dönemde turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,38 artışla 168 bin 724 oldu.

Okumaya Devam Et

Trendler

Copyright © 2024 Kobi Yatırım. Tüm Hakları Saklıdır.