Bağlantıda Kalın!

Destekler-Teşvikler

Bakan Albayrak duyurdu!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, \”Koronavirüs (COVID-19) salgınının neden olduğu ekonomik tahribata karşı devreye aldığımız Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri kapsamında vergi süreçleri bakımından mücbir sebep hükümlerinden faydalanacak mükellefler için bir Genel Tebliğ hazırladık.\” açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Twitter’dan Ekonomik İstikrar Kalkanı Genel Tebliğ hazırlandığını duyurdu ve şunları belirtti, \”Koronavirüs (COVID-19) salgınının neden olduğu ekonomik tahribata karşı devreye aldığımız Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri kapsamında vergi süreçleri bakımından mücbir sebep hükümlerinden faydalanacak mükellefler için bir Genel Tebliğ hazırladık\” dedi.

6’ŞAR AY ÖTELENDİ

Bakan Albayrak sözlerine şöyle devam etti, \”Tebliğ ile mücbir sebep hali kapsamındaki sektörleri ve altında yer alan iş kollarını belirledik. Sektörlerin dışında, ticari, zirai kazanç sahibi veya serbest meslek erbabı olan TÜM GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİ vatandaşlarımızı da (1,9 milyon kişi) mücbir sebep hali kapsamına aldık.Nisan, Mayıs ve Haziran’da muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeleri 6’şar ay öteliyoruz.\”

Bakan Albayrak aynı zamanda beyanname ertelemelerinden de bahsetti. Albayrak, \”Bu aylarda verilmesi gereken Muhtasar ve KDV beyannameleri de verilmeyecek. Bu beyannameleri 27 Temmuz’a erteliyoruz.Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı genelgesi sonrası, 65 yaşın üzerinde olması ya da kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkamayacak olan vergi mükellefi vatandaşlarımızın beyanname ve ödemeleri yasağın sonuna kadar ertelenmiştir\” dedi.

Okumaya Devam Et

Destekler-Teşvikler

Ekonomik İstikrar Kalkanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında tüm bakanlar, işçi işveren örgütleriyle kamu bankalarının yöneticilerinin katıldığı, 5 saati aşan toplantıda Koronvirüs etkilerini azaltmak amacıyla, ekonomik ve sosyal hayata yönelik 100 milyar liralık destek paketi açıklandı.

Açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

Buna göre, krizden etkilenen perakende, AVM, otomotiv, lojistik gibi sektörlerin muhtasar, KDV, SGK primleri 6’şar ay ertelendi. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan borçları 3 ay ötelenirken, bunlara ilave finansman desteği sağlandı. Bu süreçte en etkili aktör olması beklenen KGF’nin limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi. En düşük emekli maaşı bin 500 liraya çıkarıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekirse LGS ve Üniversite sınavlarının ertelenebileceğini kaydetti.

Bu çerçevede devreye sokulacak tedbirler şu şekilde:

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primleri Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelendi.

2- Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak.

3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi.

4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi.

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.

6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.

7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçları, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek.

8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.

9- Vatandaşlar için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması teşvik edilecek.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartılacak, asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecek.

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacak.

12- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacak.

13- Asgari ücret desteği devam edecek.

14- Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek.

15- Kısa Çalışma Ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren iş yerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacak.

16- En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecek.

17- Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecek. Yine emeklilerin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılması sağlanacak.

18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacak.

19- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkartılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘evde kalın’ çağrısı

Okumaya Devam Et

Destekler-Teşvikler

SGK’da yeni dönem başlıyor

İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik sisteminin, nüfusun tümünü kapsayan, toplumun değişen ihtiyaçlarını karşılayabilen, mali sürdürülebilirliği olan ve kaliteli hizmet sunan bir yapıya kavuşturulmasını planladıklarını belirtti.
Geleceğe dönük bir bakış açısıyla vatandaş memnuniyetinin artırılması, hizmetlerin çabuklaştırılması, zaman ve iş gücü kayıplarının önlenmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden İlhan, tüm vatandaşların kurum hizmetlerinden yararlanabilmesinin yanı sıra etkin, verimli ve kesintisiz bir hizmet sunulabilmesi için \”İnsansız Sosyal Güvenlik Merkezleri\”nin kurulacağını kaydetti.
Vatandaşın hizmete ihtiyaç duyacağı anda kolay erişebileceği şekilde yanında olabilmek için hastane, AVM, üniversiteler ve kaymakamlık binaları gibi bölgelere kurulacak merkezlerin, vatandaşlar için büyük kolaylıklar sağlayacağını vurgulayan İlhan, şöyle konuştu: \”Türkiye’de, kurumumuzun yönetmeliği çerçevesinde nüfus, sigortalı sayısı ve mesafe yönünden sosyal güvenlik merkezi kurulması kriterlerine uygun olmayan 520 ilçe bulunuyor. Yaklaşık 17 milyon vatandaşımızın yaşadığı bu ilçelerimizin nüfusu, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 23’üne tekabül etmektedir. Dolayısıyla göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir kitleye hizmet ulaştırma gerekliliği doğuyor. Ülke genelinde 48 ilde 265 AVM ile üniversite, hastane ve çeşitli devlet binaları olmak üzere 3 bine yakın kurum ve kuruluşun hizmet binasının bulunduğu göz önüne alındığında, bu merkezlerin vatandaşa hizmet ulaştırma adına önemli bir potansiyel oluşturdukları ortaya çıkmaktadır.\”
TC KİMLİK NUMARALARI YETERLİ OLACAK
İnsansız SGM projesi ile vatandaşların sosyal güvenlikle ilgili en çok ihtiyaç duyduğu konularda bilgilendirilmesi ve sorunlarının çözülmesinin sağlanacağını anlatan İlhan, \”Vatandaşımız, yüz yüze verilen hizmetlerden, bir çalışanın karşılarında kendisine cevap vermesinden daha memnun kalıyor. Karaman ve Şanlıurfa’da, emeklilik, sigortalılık, sağlık, İş-Kur ve çalışma hayatıyla ilgili, vatandaşlarımızın tüm sorularına 7 gün 24 saat cevap veren ‘Alo 170’ çağrı merkezlerimiz var. Gelecek ay Sivas’ta da bir merkezimiz açılacak. Çağrı merkezlerimizde çalışan elemanlarımız, insansız SGM’ler aracılığıyla vatandaşlara hizmet verecek. Vatandaşlarımız, merkezlerimize gelmiş gibi, TC kimlik numaralarıyla her türlü bilgiyi sorabilecekler. Ama tek fark, ekranda onlara cevap veren bir kişi olacak. Daha sıcak bir ortam olacak\” ifadelerini kullandı. İlk etapta, öncelikli olarak vatandaşların en çok ihtiyaç duyduğu konularda hizmet verileceğini belirten İlhan, \”İlerleyen aşamalarda e-devlet uygulamasına paralel olarak vatandaşlarımızın gerek bilgi alma gerekse talep ve sonuçlarını alabileceği, sağlık aktivasyonlarını yaptırabileceği, kredi kartları ile sigorta primlerini ödeyebileceği 7/24 hizmet verebilecek bir platform oluşturulması amaçlanmaktadır.
İnsansız SGM’lerin, hizmet sunum kalitesinin artırılmasıyla vatandaşın tüm işlemlerini sosyal güvenlik merkezlerine gitmeden yapabileceği bir araç olması hedeflenmektedir\” diye konuştu. İlhan, gelecek ay İstanbul’da düzenlenecek bir fuarda tanıtımını yapacakları İnsansız SGM’lerin, kısa süre içerisinde pilot bölgelerden başlamak üzere ülke genelinde yaygınlaştırılacağını da sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

Destekler-Teşvikler

KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Değerlendirme Toplantısı

Başkanlığımızın ilk olarak bu yıl uygulamaya aldığı ödül töreni  ile ilgili edinilen bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, ileriki uygulamalara yönelik görüş ve önerilerin alındığı değerlendirme toplantısında, KOBİ ve Girişimcilik ödülleri sürecine katkı sağlayanlara plaket verildi.

Değerlendirme toplantısının açılışında konuşan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; “KOBİ’lerin rekabet gücünü artıma, teknoloji düzeylerini yükseltme, Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini geliştirme, işbirliği tesisi, yeni girişimcilik ve finansmana erişim olanaklarını iyileştirme huşularında destek politikaları geliştiren ve uygulayan KOSGEB olarak, başarılı işletmelerin ve girişimcilerin ödüllendirilmesi amacı ile her yıl düzenlenmesi planlanan KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri uygulamasının ilkini 20 Kasım 2012 tarihinde Sayın Başbakanımızın teşrifleri ile başarıyla gerçekleştirdik.\” dedi.

\”Yılın Başarılı KOBİ Büyük Ödülü, Yılın Başarılı KOBİ Ödülleri ve Yılın Başarılı Girişimci Ödülleri ana kategorilerinde olmak üzere toplam 8 kategoride, 40 KOBİ ve girişimcinin finalist olarak belirlendiği KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri ile ülkemizin 2023 vizyonu doğrultusunda girişimcilerimize ve KOBİ’lerimize yön vermeyi, destek olmayı, başarılı KOBİ’leri artırmayı amaçladık.\” diyen Kaplan: \”Bu amaç doğrultusunda Halkbank’ın destekleriyle başarılı bir organizasyon gerçekleştirdik. Bugün burada bulunan başta Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’a, değerli jüri üyelerimize, ödül öncesi ve sonrasındaki çalışmalarda emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ve geleneksel olarak her yıl düzenleyeceğimiz ödül töreninin KOBİ’lerimize ve girişimcilerimize hayırlara vesile olması diliyorum.’’ dedi.

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ise Halkbank olarak kuruluş amaçları doğrultusunda KOBİ’leri, esnafı ve girişimcileri her zaman desteklediklerini belirti ve sözlerine şöyle devam etti; ‘’Halkbank olarak ülkemizin esnafına, sanayisine en iyi şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Bankamız, öncelikle KOBİ bankası ve esnaf bankasıdır. Bu anlamda 2012’de Türkiye’de KOBİ ve esnafımız, kendilerine yönelik çıkardığımız ürün ve hizmetlerle daha iyi imkânlara kavuşmuştur. KOSGEB ile ülkemizdeki girişimcilerin eğitimi ve kredi desteği için yaptığımız işbirliği ve başarılı KOBİ’ler ve girişimciler için düzenlenen ödül töreni KOBİ’lere ve girişimcilere başarıyla ulaştığımızı göstermektedir. KOSGEB ile işbirliğimiz devam edecektir.”

Konuşmaların ardından KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödüllerine katkı sağlayan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile Jüri üyelerine plaket taktim edildi.

Okumaya Devam Et

Trendler

Copyright © 2024 Kobi Yatırım. Tüm Hakları Saklıdır.